preloader
 

Pisica salbatica

 

Pisica salbatica

 

Pisica salbatica

 

Pisica salbatica

  •  
  •  
  •  
  •  
Share locatie
Like Zoo Resita
Contact
  • 0255 210 483
Pisica sălbatică (Felis silvestris), numită și mâță sălbatică, mârtan sălbatic sau cotoi sălbatic, este o felină mică, nativă Europei, părții vestice a Asiei și Africii. Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare, pasări și alte animale de mărime asemănatoare. Se disting câteva subspecii răspândite în regiuni diferite. Pisica de casă (Felis silvestris catus) este inclusă în aceeași specie. Toate pisicile domestice provin din subspecia nord-africană – Pisica sălbatică africană (Felis silverstris lybica).
În ambianța sa nativă, pisica sălbatică poate să se obșinuiască ușor cu arii de râspandire diverse: savană, stepă și pădure. Indivizii sălbatici sunt cenușii sau bruni și au dungi negre. Pot să ajungă 45–80 cm de lungime, coada de 25–40 cm și masa de 3–8 kg. Subspeciile africane sunt în general mai mici și au culori mai deschise. Pisica sălbatică a fost, datorită aspectului și dimensiunilor ei, mai puțin râvnită și vânată decât râsul. Ca urmare, astăzi se întâlnește din Delta Dunării până în munți, pe teritorii mult mai largi decât râsul. Ea preferă pădurile liniștite, cât mai întinse, cu mulți arbori bătrâni și/sau hățișuri. Ca și râsul, este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnită și în grupuri. Pisica sălbatică se împerechează în februarie-martie, iar după o gestație de circa 70 zile, femela naște 2-4 pui. Aceștia sunt orbi timp de 10-12 zile. După numai o lună, puii sunt capabili să își urmeze mama la vânătoare. De la aproximativ 3 luni pot vâna singuri. O caracteristică a împerecherii la pisica sălbatică este glanda perianală, de secreție externă, ce secretă un lichid cu miros de valeriană, folosit pentru marcarea teritoriului, dar și pentru atragerea partenerului. După unele ipoteze mirosul acesta provoacă reacția de vânare necontrolată din partea râsului. Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Ca animal nocturn și de amurg, are ochii bine adaptați la văzul de noapte, dar departe de performanțele râsului. Tacticile de vânătoare sunt asemănătoare cu ale pisicii de casă. Dacă este nevoită, poate înota, dar în general evită apa.

Pisica sălbatică de 2 m din Woodchester

Coryn Memory a dat publicității unele imagini care atestă existența unei pisici sălbatice de mari dimensiuni, de circa 2 m.”Cred că imaginile sunt destul de concludente. Sunt cele mai bune imagini cu o pisică sălbatică mare în Marea Britanie”, a spus Frank Tunbridge, expert în speciile de feline mari. Potrivit specialistului, animalul surprins în imagini corespunde cu descrierea „pisicii sălbatice” – are aproape 2 metri lungime, cca 50 de centimetri înălțime, are o coadă foarte lungă și mersul similar cu cel al unei feline mari. Coryn Memory, cea care a făcut filmarea, spune că a mai filmat-o și în 2009, în apropiere de Stroud, dar imaginile cu felina pe zăpadă erau neclare. Ea a luat legătura cu expertul în viață sălbatică Frank Tunbridge, care i-a împrumutat camera de luat vederi, iar cu ajutorul ei a filmat „pisica sălbatică” în 2010, în apropiere de Rodborough Common. Imaginile au fost publicate abia pe 6 februarie 2012, în contextul în care în luna ianuarie au fost descoperite mai multe cadavre de căprioare mutilate, care aveau toate boturile mușcate și cărora le lipseau toate organele vitale, acestea fiind semnele distinctive ale unui atac de felină de tip panteră. Subiectul „pisicii sălbatice din Woodchester” va fi prezentat și într-un documentar la care lucrează realizatorul Mark Fletcher, împreună cu Coryn Memory și Frank Tunbridge.

Subspecii

Subspecii africane:
Felis silvestris brockmani (Africa de Est)
Felis silvestris cafra (Africa de Sud)
Felis silvestris foxi (Africa de Vest)
Felis silvestris griselda (Africa Centrală)
Felis silvestris lybica (Africa de Nord)
Felis silvestris ocreata (Africa central-estică)
Felis silvestris pyrrhus (Africa central-vestică)
Subspecii asiatice:
Felis silvestris caudata (Zona Mării Caspice)
Felis silvestris ornata Pisica indiană de deșert (din India până în Iran)
Felis silvestris shawiana (China și Mongolia)
Subspecii europene:
Felis silvestris cretensis Pisica sălbatică cretană (Creta) (dispărută, deși s-au raportat apariții).
Felis silvestris caucasia Pisica sălbatică caucaziană (Munții Caucazieni și Turcia)
Felis silvestris grampia Pisica sălbatică scoțiană (Nordul Scoției)
Felis silvestris jordansi Pisica sălbatică balearică (Insulele Baleare)
Felis silvestris reyi Pisica sălbatică corsicană (Corsica)
Felis silvestris sarda Pisicile sălbatice sardianiană și siciliană (Sardinia și Sicilia)
Felis silvestris silvestris Pisica sălbatică europeană (Europa)
Felis silvestris tartessia Pisica sălbatică sud-spaniolă (Peninsula Iberică)
Pisica domestică:
Felis silvestris catus Pisica domestică

© 2017 Toate drepturile rezervate.
Realizat de Creative Media Publicity