preloader
 

Jaguar

 

Jaguar

 

Jaguar

 

Jaguar

 

Jaguar

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Share locatie
Like Zoo Resita
Contact
  • 0255 210 483
Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american, din familia felidelor. Împreună cu leul, tigrul, leopardul, care sunt specifice zonelor euro-asiatice, este una din marile feline, aparținând, ca și celelalte trei, genului Panthera. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic, se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.

Etimologie

Jaguar este un cuvânt împrumutat din limba portugheză, care a preluat cuvântul din limba guarani: jaguareté.

Taxonomie

Jaguarul, Panthera onca, este singurul reprezentant din „Lumea Nouă” al genului Panthera. Probele de ADN demonstrează că leul, tigrul, leopardul și jaguarul au un strămoș comun ce a existat într-o perioadă cuprinsă între 6 și 10 milioane de ani în urmă.

Biologie și comportament

Caracteristici

Animal musculos, jaguarul are, la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la 158 kg. Lungimea variază de la 1,12 m până la 1,85 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam de 45-75 cm. Lățimea între umeri poate fi de 63–76 cm.

Reproducerea și ciclul de viață

Femela atinge maturitatea sexuală cam pe la doi ani, iar masculul la trei sau patru. Împerecherea poate avea loc în orice perioadă a anului, iar frecvența nașterilor este mai mare când prada este mai bogată. În captivitate, se remarcă o scădere a activității sexuale.

Structura socială

Ca multe feline, jaguarul trăiește solitar, cu excepția mamelor care cresc pui. Adulții vin în contact numai în perioada împerecherii, în rest evită să se întâlnească. Fiecare jaguar are un teritoriu propriu care, la femelă, atinge 25-40 km² și poate fi dublu la mascul. Teritoriul propriu este marcat prin zgârieturi, excremente, urină.

© 2017 Toate drepturile rezervate.
Realizat de Creative Media Publicity