preloader
 

Coati

 

Coati

 

Coati

 

Coati

  •  
  •  
  •  
  •  
Share locatie
Like Zoo Resita
Contact
  • 0255 210 483

Coati sudic cu coada inelată (Nasua nasua) trăiește în pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud

In regiunile tropicale ale Americii Centrale si de Sud, dar mai ales in Argentina de Nord, Venezuela, Mexic, Columbia si Uraguay, traieste un mamifer ce se inrudeste cu bursucul – coati sudic cu coada inelata. Acest procinoid este un iubitor al padurilor primare vesnic verzi, dar apare si in alte habitate impadurite, la altitudini de cel mult 2500 m. Mai rar este intalnit in padurile luxuriante, riverane sau de la ses. Coati sudic cu coada inelata are un aspect interesant, se remarca mai ales prin botul lung si ascutit. Nasul sau mobil si flexibil este folosit in cautarea hranei, in rascolirea vegetatiei de la nivelul solului, la explorarea zonelor pentru a gasi insecte, fructe bace si ciuperci. Are lungimea corpului de 41-70 cm, greutatea de 2,5-4 kg si lungimea cozii de 32-70 cm. In cazuri exceptionale unele exemplare ajung la lungimea corpului de 136 cm si greutatea de pana la 7 kg. Corpul unui coati este acoperit cu blana deasa, pufoasa si groasa, formata din fire de par scurte. Coloritul variaza de la portocaliu la maroniu, iar in anumite zone blana este in nuante de galben, negru si maroniu. Coada este lunga si complet acoperita de fire de par care alcatuiesc un desen in inele deschise si intunecate, unele mai pronuntate, altele mai estompate. Capul este destul de ingust datorita dimensiunii mici a craniului. Botul este lung, maroniu sau negru, iar narile bine evidentiate in varfurile acestuia. Urechile sunt de marime mica, iar marginile lor sunt rotunjite si albicioase. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare neagra. Gatul este scurt si gros, acoperit de fire de par de culoare galbuie. Coati sudic cu coada inelata este un bun catarator, urca cu usurinta pe trunchiul copacilor. Are labele puternice prevazute cu gheare tari si ascutite, gleznele foarte mobile, iar picioarele in general scurte dar foarte robuste. Coloritul picioarelor este mai inchis decat cel al corpului, in nuante maronii spre negru. De asemenea animalul coati este un bun inotator, pe sol fuge rapid cand simte pericolul, in rest este calm, se deplaseaza incet. Cercetatorii au aproximat viteza unui coati la 1 m/sec. Cei mai mari dusmani ai sai sunt animalele salbatice de talie mare, dar si pasarile de prada sau sarpele boa. Dintre acestea fac parte ocelotul, puma, jaguarul si alte carnivore asemanatoare din regiunile impadurite tropicale. Perioada de imperechere este in lunile octombrie-martie. Masculul sta impreuna cu femela doar pentru imperechere apoi paraseste turma de animale. Grupurile sunt formate din cel mult 4-20 exemplare care isi cresc puii la un loc si tot impreuna merg si in cautarea hranei. Sunt animale omnivore, iar masculii pot fi si carnivori, iar uneori canibali, de aceea ei sunt alungati de femele din grup, in perioada de alaptare si de crestere a puilor. Hrana lor consta din insecte si larve de insecte, miriapode, scorpioni, paianjeni, termite, furnici, mici mamifere, soparle, hoituri, ciuperci, fructe si oua de pasari. Femelele nasc puii in perioada de maturare a fructelor, cand hrana se gaseste din abundenta. Dupa o perioada de gestatie de 74 de zile o femela poate face de la trei pana la sapte pui. Acestia sunt alaptati de mama intr-un cuib confortabil realizat intr-o vizuina sau o scorbura mare a unui copac, captusit cu numeroase frunze si alte materii vegetale. Puii sunt ocrotiti cu mare atentie de femela si lasati liberi, sa iasa afara din cuib abia dupa ce sunt capabili sa mearga singuri pe picioare si sa se catere cu usurinta in copaci. La nastere puii sunt orbi si neajutorati, abia dupa 10 zile incep sa vada. La numai 25-26 de zile incep sa iasa din cuib si sa urce in copaci, iar la 4 luni sunt intarcati complet, consuma deja numai hrana solida. Masculii tineri ajung la maturitatea sexuala la 3 ani, iar femelele mai rapid, la varsta de 2 ani. Speranta de viata la coati este de 7-8 ani in salbaticie si de pana la 17 ani in conditii de captivitate. Coati sudic cu coada inelata are denumirea stiintifica de Nasua nasua, face parte din ordinul Carnivora, familia Procyonidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

© 2017 Toate drepturile rezervate.
Realizat de Creative Media Publicity